söndag 7 mars 2010

Vi vill ha vin, vill ha vin, vill ha mera vin

Frankrike - vinets förlovade land. Befinner man sig här så länge som jag så måste man ju faktiskt lära sig att dricka vin. Vitt vin går ner rätt bra, och rött har jag börjat tycka är helt okej - fram tills jag upptäckte att det ger mig migrän. En teori är dock att sådant hänger ihop med pollenallergi, och beror på om ett rödvin ex. har lagrats i ekfat. Nere i sydfrankrike finns dock en specialité som inte lagras alls - Beaujolais [båjole]. Beaujolais är ett vin som kommer varje höst i en liten upplaga, och ska drickas färskt. Det blir ett stort ståhej varje gång, med fester och vinprovningar överallt. På restauranger och i matvaruaffärer ser man överallt skyltar med "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!".


Simons coloc Jean Jérôme, som är manager på ett café i Nice, bjöd in till att fira Beaujolais-vinets ankomst i glada vänners lag. Till Café Cosmopolite begav sig då ett stort gäng från klassen, och undanbokade flaskor stod redan och väntade på oss. Med varje flaska ingick också ett fat med charkuterier, ost och lite sallad. Mycket trevligt! Och vinet då? Det var som väntat lite lättare och saftigare än vanligt rödvin, och det gick fint att dricka även för oss som annars håller oss till vitt. Synd att det bara säljs i slutet av november...


Det här var en torsdag, och på något underligt sätt verkade torsdagar ha blivit den inofficiella bära rutigt-dagen. Både jag, Elin, Simon och Isak hade rutigt på oss, och illustrerar här på bilden fyra olika sätt att bära upp en rutig skjorta. 1. Lång med leggings under. 2. Till kjol. 3. Med slipover över. 4. Till jeans. Som gjort för en mode-tidning!

Som vanligt när vin är inblandat blev det trevligare och flummigare ju längre kvällen led. Bland annat plockade Martina fram sitt munspel, Elin visade upp sina olika stora tummar och Emil fick prova andras hår... Om jag inte minns fel så slutade kvällen, som sig bör i Nice, med bingo på Jonathan's.


*Enligt wikipedia är Beaujolais-vin inte den korrekta beskrivningen av vinet ovan, då Beaujolais är en region varifrån många sorters mer lagrade viner kommer, så denna färska variant bör helt enkelt kallas Beaujolais Nouveau - det nya Beaujolais.

0 kommentarer: