fredag 6 november 2009

Paris je t'aime

Jag har förstås varit och hälsat på käraste Hanna i Paris också. Jag smet lite tidigare från fonetiklektionen en torsdageftermiddag, och åkte tåg i fem och en halv timmar (fast först blev jag lite utskälld på stationen och fick böta 5 euro för att jag hade skrivit ut min biljett fel - typiskt Frankrike). Hanna mötte mig på Gare de Lyon och vi hann med en av de sista metrosarna hem... Det blev massa prat och catching up om vad som händer på olika håll i Frankrike förstås, och sen somnade vi i hennes bäddsoffa.

Hanna började jobba tidigt på fredagen, så jag fick sova ut och träffa hennes kombos (fyra tjejer från Jönköping) på morgonen. Sen begav jag mig ut i favoritstaden och träffade Natia, en georgisk tjej som jag känner från språkskolan under min förra veva i Frankrike, för en fika. När Hanna slutade jobbet på eftermiddagen möttes vi upp i Montmartre, och besökte Fête des Vendonges - skördefesten för årets nya vin. Vi gick runt bland stånden från olika delar av Frankrike och kikade, provade lite ost och grejer också, och köpte varsitt glas rosé. Det finns fyra små vinplantage kvar i Paris, alla i Montmartre, och en som man kunde besöka låg sjukt konstigt till: på innergården till ett sjukhus. Vi gissar dock att vinet därifrån blir sjukt gott;)


Vi åt lite löksoppa à la francaise också på ett ställe på kullen som såg trevligt ut (vi kunde till och med sitta utomhus - dock med jackor på), men som hade världens tjurigaste servitris. Jaja, tänkte vi, det är ju ändå Paris. Sedan tog vi bussen hem genom den regniga huvudstaden. Bussen gick hela vägen ned till Hannas kvarter, så vi fick se mycket fint på vägen. På kvällen tänkte vi gå på bio, men orkade inte vänta på nästa föreställning, så det blev mini-bio hemma hos Hanna med godis i stället.


På lördagen försökte jag få tag på Linuz, vilket inte var det lättaste. Hans telefon hade nämligen blivit stulen på science po., men till sist loggade han in på internet och vi kunde bestämma möte. Vi sågs i närheten av Hannas hus, och tog tunnelbanan tillsammans bort till Hannas jobb. Cojean heter stället som Hanna jobbar på, och de har "nyttig" snabbmat till försäljning. Jag provade färskpressad apelsin- och morotsjuice, bön- och kycklingsallad samt chèvre- och tomatsmörgås. Helt okej, men lite dyrt. Linuz var mycket skeptisk till att äta nyttig mat, vilket kanske syns på bilden.

Sedan fick jag klara mig själv igen, för Linuz skulle på fäktningskurs (jag vet, visst är det helt otroligt - och han får högskolepoäng för det!) och Hanna återgick till jobbet efter sin lunchrast med oss. Paris är dock inte direkt stället man har tråkigt på, så jag roade mig ganska bra med att gå i affärer i Les Halles och strosa runt på Ile St Louis. På kvällen var tanken att vi återigen skulle träffa Linuz, och kanske hänga med hans gäng från Maison Suèdoise ut, men telefonproblemet gjorde att vi gick om varandra på Cité universitaire. Hur gjorde man egentligen före mobiltelefonens tid?


Jag och Hanna åkte själva bort till Place d'Italie i stället, och försökte hitta den trevliga baskiska restaurangen jag var på en gång i tiden. Med hjälp av mitt braiga minne kom vi faktiskt dit, men lördagkväll som det var kom vi knappt in genom dörren. På restaurangen mittemot - Chez les filles - var det bara fem minuters väntan, så efter lite häng i baren fick vi ett fönsterbord och en trevlig trerättersmeny för typ 14 euro. Och varsitt glas vin förstås. Det var roligt att restaurangen hette Chez les filles, för den supertrevliga servitrisen kallade oss för les filles hela tiden. Vous voudriez du café les filles? et cetera. Mycket lyckad sista kväll ändå...


Morgonen därpå mötte vi i alla fall upp Linuz, och han och Hanna följde mig till Gare de Lyon, varifrån mitt tåg gick vid ettiden. Den här gången hade jag en rätt utskriven biljett, så det största problemet var att säga hejdå. Nu hoppas jag på lite makt-pakt-sekt-besök här nere i Nice snarast!

4 kommentarer:

Anonym sa...

En alldeles för kort helg.. men mysig! Jag VILL komma till dig! Det är fortfarande dyrt.. men jag kollar varje dag!! PUSS

Fräulein Aldrin sa...

Ni verkar ju haft några toppendagar: Skulle jättegärna komma och hälsa på er båda två, men det får bli nästa termin om ni är kvar. Vad fransk Hanna ser ut på sista bilden förresten. Bisous och kram

Malin sa...

Åh, vad jag saknar Frankrike!

Susanna sa...

Åh Paris! Det såg ut som ett lyckat besök.