måndag 26 oktober 2009

Monaco mais moins de monnaie

Eftersom det ligger så bra till så har vi ju självklart varit i Monaco också. Jag åkte dit med Katarina, Anna och Matilda från klassen, samt Matildas italienska kompis Giulia, som var på besök. Det var en sån där dag som bara var härlig och helt perfekt, utan någon direkt anledning. Vi hade varken guidebok eller någon tid att passa, så vi kunde strosa runt och upptäcka staden/staten precis i den takt vi ville. Efter den timmeslånga bussresan dit var vi alla lite sega, men besöket i den vackra lilla japanska trädgården gav oss krafter.

Vi åt medhavd lunch på en trottoarkant med utsikt över havet och skämtade om att det var det som var den omtalade Monacolyxen. Det var en jättestor båtmässa den helgen, och det ville vi ju förstås kolla in. Det visade sig sedan vara ett ganska högt inträdespris, så vi kände att vi lika gärna kunde se på utifrån. Tälten runt mässan gjorde dock att hela hamnen skymdes, så i slutändan såg vi mindre av Monacos lyxbåtar när det var mässa än vad vi antagligen skulle ha gjort om det hade varit en vanlig dag. Däremot såg vi lyxiga bilar och en gubbe som vi inbillar oss är känd.


Monaco är nog bilar för många, och vi hittade en fin liten staty av en gubbe som står lutad mot en gammal racerbil, och bäst av allt: man fick plats att sitta i bilen! Många foton där alltså. Efter de skojerierna återstod dagens prövning, nämligen att gå i alla trappor uppför bergssidan upp till det gamla slottet (som var kanonfint – haha). Vi motiverade oss med tanken på Nutella, och det gick vägen. Självklart var vi tvungna att belöna oss med just detta, så ett crêperie var det första vi letade upp när vi befann oss på toppen. Jag gillade nästan den delen av staden bäst. Det fanns mysiga små gator och gränder, och säkert ett av de stiligaste postkontor jag har sett. Det var också här uppe någonstans som jag och Matilda bestämde oss för att starta ett företag i framtiden, som ska designa fruktiga underkläder, badkläder och accessoarer. Kanske om vi båda bor i Paris till våren?

Det var även dagen då vi gillade att ta spegel-bilder och planerade framtida pojkvänsbilar och boendeorter... För att ha råd med dessa planer tyckte vi dock att ett besök på Casinot vore på sin plats, men det var lättare sagt än gjort. Först hittade vi knappt ingången på grund av förvirrande skyltning (det är kanske inte meningen att man ska gå dit utan bara åka limousin), och väl inne i lyxhuset visade det sig att den "riktiga" delen var avstängd för amatörer. Vi tittade lite på toaletten, som inte var lyxigare än någon annanstans, och de enarmade banditerna och gick ut i solen igen. Fem trötta men nöjda tjejer somnade på bussen hem.

2 kommentarer:

Susanna sa...

du och dina ordvitsar om städerna på rivieran! :P jag längtar tills du är MIN guide! puss

Anna sa...

Låter verkligen som en härlig dag Lovisa-fisa!