måndag 26 oktober 2009

Le vin et la vache

France Langue, som min skola heter, brukar ordna utflykter två gånger i veckan, men ibland händer det saker i skolans lokaler också. En torsdagkväll ordnades det vinprovning för oss elever, och det var en riktig hit. Läraren Samuel hade köpt in lite olika sorters vin, och så gick han igenom hur man tar sig an ett vin. Först ska man titta på vinet och försöka bestämma vad det har för färg. "Skivan" överst kan ha en annan. Ett rött vin med gojs i är inte ett bra vin. Sedan ska man lukta, och även där försöka bestämma vad det liknar. Lite körsbärsaktigt kom vi till exempel fram till med det första vi fick prova. Samma sak när man smakar förstås. Efter första smutten skakar man om lite så att vinet syresätts, och den andra klunken smakar då helt annorlunda. Det var en snabbskola i vinprovning det.


Samuel hade lagt fram lite böcker om vin också som vi kunde bläddra i under kvällen. Det fanns också charkuterier och olika sorters franska ostar som blev väldigt uppskattade (särskilt en nästan flytande chèvre – mmm!). När en del hade börjat droppa av lärde Samuel ut en fransk dryckeslek: la vache. Man sitter i ring med varsitt glas, och alla får ett nummer. Den första säger "Je suis la vache numéro un sans taches, et j'appelle la vache numéro ( ) avec ( ) taches" (jag är ko nummer ett utan fläckar, och jag kallar på ko nummer ( ) med ( ) fläckar), och så går det runt bordet. Varje gång man säger fel får man ta en klunk. Att råka säga "Je suis une tache" är tydligen att erkänna att man är lite korkad.

Apropå att dricka vin i skolan förresten, så har vi börjat med en ny kurs nu som heter Civilisation (typ realia). Just nu håller vi på att gå igenom olika regioner i Frankrike, och när några av oss gjorde redovisningar i torsdags bjöds det på godsaker. Julia, som pratade om Alsace, hade med sig ett trevligt Alsacevin, och jag som hade Lorraine tog med mig en sylt gjord på speciella lorrenska plommon (Mirabelle). Vi fick dessutom sjunga en traditionell sång om Lorraine och se en snutt ur en ny film om Nord – Pas-de-Calais. Inte pjåkig lektion kan jag säga! Så får det gärna fortsätta resten av terminen. Nu håller vi tummarna inför fredagens litteratur-tenta…


0 kommentarer: