fredag 4 september 2009

Nouvelle vie à vieux Nice

Ca y est! Jag är framme i Nice sedan flera dagar. Jag har varken skaffat internet eller franskt telefonkort än, så det har blivit lite dåligt med uppdateringar hem, men nu ska jag försöka ändra på det. Har släpat med mig datorn till skolan idag, och där finns det gratis wi-fi. Tyvärr hade jag inte lagt in några bilder på datorn än, men jag lägger nog till det i nästa veva.

Jag kan ju i alla fall börja med att berätta lite om hur jag har det...

När jag kom till flygplatsen vid halv sex i söndags morse träffade jag på ganska många från klassen, bland annat Elin som jag skulle dela lägenhet med. Vi satt ganska nära varandra i planet allihop också, och när vi kom fram gjorde vissa av oss sällskap på bussarna in till stan. Jag och Elin visste bara att gatan, rue du pont vieux, låg i gamla stan, men inte så mycket mer än så. Från stans busstation visade det sig dock vara jättenära hem till oss, även om vägen kändes lång när vi släpade på tre väskor var (med Norwegian får man ha med sig totalt 50 kg, underbart!).
Vi blev mötta av de två spanjorer som då bodde i lägenheten, och de fick bära upp våra väskor. tur det, eftersom vi bor på femte våningen (sjätte enligt svenska mått) utan hiss. Resten av dagen spenderade jag och Elin på stranden, med varsin baguette förstås. På kvällen mötte vi upp de andra svenskarna som kommit med samma plan och gick ut och åt på en av de många restaurangerna vid Cours Saleya, typ mattorget i gamla stan. Det var väl kanske här som det började gå upp för mig och Elin att vi bor riktigt bra, och har nära till allt.

Dagen efter morgondoppade några från klassen, och vid två möttes gänget från kvällen innan för att bestiga den stora kullen där man har utsikt över hela staden och vattnet. Underbart vackert! Vi tappade bort varandra lite grann på vägen upp, men sen hade vi i alla fall picknick ihop och lekte lite "lära känna varandra-lekar". På kvällen städade jag och Elin lite i lägenheten, för det måste spanjorerna ha "glömt". Sen gick vi hela vägen bort till ett stort Carrefour, där vi handlade lite basvaror. Jag tror att jag ska tillägna maten några egna inlägg senare. Det var rätt tungt på tillbakavägen med alla kassar, och då hade vi som tur är inte behövt köpa vattenflaskor. Kranvattnet här är helt okej nämligen.

Klasslekar. Bild lånad av Emma i klassen.

I tisdags började skolan, men inte förrän kl 16, så innan det hann vi ner till marknaden för att köpa lite kronärtskockor, som vi kokade och hade med att dippa i majonnäs på picknick i en park med några kursare. Det verkar bli mycket av sånt, och inte mig emot! Första dagen i skolan var rätt lugn, med information om staden, tips om billiga matbutiker, tjuvar att akta sig för osv... Skolan verkar väldigt bra, och lärarna likaså. Onsdag och torsdag har vi haft flera föreläsningar, liksom idag, och nu verkar både fonetiken, konversationen, grammatiken och litteraturen vara igång på riktigt. Vi har fått lite läxor inom varje ämne till nästa vecka.

Igår var vi förresten och åt på creperiet/mouleriet som ligger i botten på vårt hus. Jag åt en paysanne (champinjoner, bacon, lök och grädde), och så drack vi riktig fransk cidre brut till förstås. Två kvällar har några från klassen varit över och sett på film hos oss också. Min dator är ju inte mycket att titta på direkt, men jag hade med mig en hög franska filmer i alla fall. Vi ska nof förflytt filmtittandet till två tjejer som bor i en etta tillsammans men har stor TV och DVD-spelare i stället.

Nu sitter jag som sagt i skolan och skriver, och snart ska jag och Elin gå hem och laga fransk löksoppa. I morgon far vi på utflykt till Grasse, parfymstaden uppe i bergen.

A tout à l'heure tout le monde!

1 kommentarer:

Andrea sa...

Åh det låter fantastiskt alltihopa! NJUT åt oss också. Kramar!